Fogo: Een vulkanisch geo-avontuur op Kaapverdië.

Ben je op zoek naar een unieke reisbestemming? Overweeg dan eens Fogo, het geologisch jongste eiland van de Kaapverdische archipel. Fogo is door UNESCO uitgeroepen tot wereld biosfeer reservaat. Zodra je voet aan wal zet, begrijp je meteen waarom - het voelt alsof je op een andere planeet bent beland!

De omtrek van Fogo is ruim 80km. Verspreid over het eiland liggen 63 pittoreske dorpjes en gehuchtjes. Aan de westkant van dit ronde, conische eiland ligt het kleurrijke São Filipe, met koloniale gebouwen en geweldig uitkijk over de Atlantische Oceaan. Hier start voor de meeste mensen het vakantie avontuur want hier is het overzichtelijke vliegveldje van Fogo.

Noordelijk over de prachtig kronkelende kustweg, rij je het Natuur park Fogo in. Maak bij Cova Figueira een frisse duik in zee of maak een foto van -én vanaf- de natuurlijke zeebrug. Vervolg de lavastenen weg, via uitzichtpunt Murro Djeu naar het idyllische vissersdorp Moisteiros. Als je het hebt over terug in de tijd: Hier zijn alle woningen pas sinds 2017 volledig aangesloten op electra!

Verder oostelijk kan je dan landinwaarts en rij je de Chã das Caldeiras in. Een geweldig groot plateau met een tot 600 meter steil oprijzende, caldera rand. Behalve de oude lavastromen en de gigantische berg Pico do Fogo, Zie je hier meerdere conische kegels uit de grond komen.

Pico Do Fogo De zon zakt over het mistige "Mars landschap" van de Chā das Caldieras. Op de voorgrond lavagesteente en daarachter de kegels met kraters van eerdere uitbarsting. De top van de Pico do Fogo steekt vanavond fier uit de mist.

Tijdens de uitbarsting van 2014 - 2015 werden hier de dorpen Bangaeira en Portela volledig weggevaagd. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen en komt na de vloek weer de zegen. De caldera bewoners zijn grotendeels teruggekeerd en opnieuw begonnen. Nu vind je er meerdere leuke vakantiehuisjes en kun je deelnemen aan geo-toeristische activiteiten in een adembenemend 'buitenaards' landschap.

Info Omdat je in de caldera boven de 1700 m hoogte zit, is het een stuk koeler dan elders in Kaapverdië. Neem daarom warme kleding mee.

Info Overnacht je in de caldera, kijk dan snachts even naar de sterren. Op deze hoogte, zonder veel bewolking en strooilicht kan je tot 4 x zoveel sterren zien als in Nederland!

De berg Pico do Fogo.

Pico do Fogo betekent "piek van vuur". De berg ligt in het enige vulkanisch actieve gebied van Kaapverdië, Cha das Caldeiras. Met 2829 meter hoogte, is het de op 1 na hoogste berg van alle eilanden in de Atlantische oceaan. Fogo, maar vooral ook deze conische berg is geologisch gezien een jonkie en is in 1680 voor het laatst uitgebarsten.

hoogtekaart Fogo Hoogtekaart Fogo. De 2 hoogste punten van het eiland zijn Pico do Fogo op 2826 m, en de caldera rand met als hoogste punt Atalaia op 2692 m.

0-400 m
< 800 m
< 1200 m
< 1600 m
< 2000 m
< 2400 m
< 2826 m

Verwoestende uitbarstingen op Fogo vroeger en recentelijk in 1995 en 2014/2015.

Het eiland Fogo is dus eigenlijk een enorme vulkanische kegel van lavagesteente. Na de geologische geboorte van het eiland, stak de top zo'n 3500 meter boven de zeespiegel. De kop van de kegel is inmiddels wat lager. Ze is caldera met een omtrek van 7 - 9 km en randen die wel tot 800 boven de caldera vloer uitsteken. De gehele oostkant van deze caldera is zo'n 73.000 jaar geleden volledig ingeklapt en ontploft. De caldera rand is daardoor aan deze zijde volledig verdwenen. Stenen van deze uitbarsting, en de 170 meter hoge vloedgolf bereikte het eiland Santiago, dat 70 km verder ligt.

De hoogste conische bergtop, Pico do Fogo, is recentelijker ontstaan en ligt in het oosten van deze caldera. Deze heeft een eigen krater met een doorsnee van 500 meter. De Pico do Fogo is voor het laatst uitgebarsten in 1680. Waardoor het eiland lange tijd onder een dikke laag stof gehuld was. De krater van de top is nu 500 meter in doorsnee.

krater van Pico do Fogo De grillige kraterrand van Pico do Fogo is alleen te bereiken met een steile klim.

Vanaf de tijd dat er mensen wonen op Fogo, rond 1500 n. Chr., zijn er waarschijnlijk 30 erupties geweest. Waarvan de laatste 2 het beste gedocumenteerd.

Vulkaanuitbarsting in 1995 Fogo

Fogo heeft sinds 1951 twee opmerkelijke uitbarstingen gekend. In de eerste uitbarsting, in 1995 ontstond er uit een afgetakte magma pijp van de Pico do Fogo, de kleinere berg vulkaan, die de naam Pico Pequeno kreeg. Deze kegel spoot een dikke laag lava van bijna 7 km². Hoewel indrukwekkend, viel de schade toen mee vergeleken met wat er nog zou komen.

lavastromen Fogo Lavastromen van verschillende uitbarstingen op Fogo. De plaatsen Portela en Bangeira volledig opgeslokt.

Vulkaanuitbarsting in 2014-15 Fogo

In 2014/2015 barstte de vulkaan opnieuw uit, ditmaal 200 meter noordoostelijk van de uitbarsting van 1995. Helaas met verwoestende gevolgen voor de lokale bevolking. De dorpen Portela en Bangaeira, gelegen op de voet van de caldera rand, werden vrijwel volledig, langzaam maar zeker, verzwolgen door de sluipende hete lavastroom. Huizen, wegen en landbouwgrond verdwenen onder het gloeiende gesteente.

Toch toont de veerkracht van vele eilandbewoners dat ze zelfs na zo'n ramp de moed niet verliezen en doorgaan met herbouwen en herstellen. Nu zijn meer dan de helft van de bewoners terug, en hebben al vele hun inkomsten gevonden in de eco-toerisme.

kleurrijk dorpje São Filipe op Fogo.

In het zuidoosten van Fogo ligt het charmante en grootste dorp São Filipe. Er zijn enkele leuke hotelletjes accommodates en restaurantjes direct aan zee.

Ook is hier het enige en gelijknamige vliegveld. Het heet Aeródromo de São Filipe (IATA GVSF, ICAO: SFL) op het eiland heeft. Waarschijnlijk kom je hier aan. Het is een eenvoudig vliegveld: 1 start- en landingsbaan, een paar gebouwtjes en daarachter een paar taxi's.

Vanuit deze plaats kan je een dagtrips maken naar de kraterrand van die Pico do Fogo, of andere gedeelten van het eiland. Zo is de rondreis via het noordoosten prachtig, en word je getrakteerd prachtige kuststroken en knusse dorpjes.

Ontspannen aan de kust in Mosteiros.

Aan de noordoostkust ligt het charmante vissersdorp Mosteiros. Deze plekken ademen nog de sfeer van een rijk koloniaal verleden.

São Filipe en Mosteiros zijn de perfecte bestemmingen als je op zoek bent naar rust en ontspanning. Slenter door de sfeervolle straatjes en bewonder de koloniale architectuur. Geniet van de lokale cuisine in een van de gezellige restaurantjes. Een tocht naar de geweldige caldera rand zal de immensiteit van de Pico do Fogo tot je door laten dringen. Of neem gewoon lekker de tijd om te relaxen en te genieten van het uitzicht op de oceaan.

Dus ben je toe aan wat quality time voor jezelf? Overweeg dan eens een bezoekje aan deze pareltjes aan de kust van Fogo. São Filipe en Mosteiros bieden je precies de balans tussen vredige ontspanning en actieve inspanning!

Wist je dat?

Oppervlakte vergelijk Nederland - Kaapverdië.
  • Het Kaapverdische zeegebied bijna 1,5 keer zo groot is als Nederland!
  • Kaapverdië 2 eilanden heeft met All Inclusive resorts?
  • Kaapverdië 3 Nederlandse vliegbestemmingen heeft?
  • Kaapverdië 4 uur meer zonuren heeft?
  • Het 7 uur vliegen is naar Kaapverdië?

Meer over Kaapverdië

Weer verwachting:

Huidig weer in Sal.

Dat wordt insmeren! Meer weer

logo vakantie-kaaverdië