Ontdek de Parel van Kaap Verdië: Santiago

Het grootse eiland van Kaapverdië, is Santiago. Het maakt deel uit van de benedenwindse Kaapverdische eilanden. Het landsbestuur en verschillende ambassades zetelen in de hoofdstad Praia, dat zuidelijk op het eiland ligt.

Overweeg eens een bezoek aan Santiago het eiland biedt niet alleen prachtige stranden, maar ook een fascinerende mix van culturen. Ontdek de unieke historie zoals die van het stadje Cidade Velha. Lees snel verder voor alles wat je moet weten over deze tropische parel.

Praia

Praia betekend strand en is de snelst groeiende stad van Kaapverdië. Het aantal inwoners is vanaf 1990 bijna verdrievoudigd.

Vroeger werd op deze plek werd tot 2 x toe, de succesvolle aanval vanuit zee ingezet naar de oude hoofdstad, Cidade Velha. Die kwetsbaar vanaf het hoger liggende land van achter aangevallen kon worden. Door dit strategische voordeel werd Praia vanaf 1770 de hoofdstad met officiële stadsrechten in 1858.

Praia kent relatief gezien niet zo heel veel toerisme. Toch is het aan het aantrekken. Doordat het een vrij grote stad geworden is, vind je er wel een aantal accomodatie juweeltjes. Bekijk je overnachtingsopties voor Praya op Booking.com maar eens.

Praya is gebouwd op verschillende plateau's die op verschillende hoogten tussen de 20 en 100 meter boven de zeespiegel liggen. Het historische hart van de stad, heet dan ook "Het Plateau".

 • Platô gebied, het historisch hart van de stad, direct aan de baai.
 • In het midden het plein Praça Alexandre Albuquerque met veel bomen en horeca en het gele neoklassieke stadshuis.
 • Memorial Amilcal Cabral. Amical heeft door zijn vele politieke acties meegeholpen Kaapverdië en Guinea onafhankelijk te maken en heeft dat in 1973 met zijn leven moeten bekopen.
 • Presidentieel paleis in neoklassieke stijl.
 • Achada Santo António gebied. ligt ten zuidwesten van Platô.
 • Kapel van S. António: Mooi, klein lichtblauw kapelletje.
 • Parlementsgebouw van Kaapverdië
 • Verschillende moderne staatsgebouwen en ambassades.
 • Musea:
 • Historisch Archief
 • Etnográfico Museum - Praia Etnografisch Museum.
 • Museum voor Archeologie en Scheepvaartgeschiedenis
 • Panoramisch uitzichten:
 • Cruz do Papa (uitzicht over het strand van Quebra Canela)
 • Diogo Gomes-uitkijkpunt (uitzicht over het eilandje Santa Maria)

Cidade Velha

Cidade Velha, gelegen op het eiland Santiago in Kaapverdië, is een fascinerende historische plaats. Het was opgericht in 1462, als eerste nederzetting in de Atlantische oceaan dat onder de Kreeftskeerkring ligt. Het functioneerde lange tijd als een belangrijke haven voor de trans-Atlantische handel in goederen en slaven. Zowel Vasco da Gama in 1497 onderweg naar India, en Christopher Columbus op zijn 3e expeditie naar Amerika, hebben hier een stop gemaakt.

Tegenwoordig staat Cidade Velha op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn rijke geschiedenis en goed bewaarde ruïnes. Bezoekers kunnen er de overblijfselen zien van de 16e-eeuwse kathedraal, het fort en diverse koloniale gebouwen.

Cidade Velha Cidade Velha, met boven op de berg Fort Real do São Filipe.

Ondanks het zware verleden ademt Cidade Velha nu een vriendelijke en ontspannen sfeer. De kleurrijke huizen, pittoreske straatjes en vriendelijke lokale bevolking maken een bezoek aan deze unieke plek zeer de moeite waard voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur.

Ook is er hier een prachtig groene rivierbedding die door de kloof uit het binnenland kronkelt. Allerlei gewassen vanuit de nieuw ontdekte wereld werden hier gepland. Katoen, mais, citrusvruchten suikerriet kokospalmen en bananen. Nog steeds kan je er een mooie wandeling maken die start vanaf het kleurrijke straatje Rua Banana. Door de groene vallei wandel je door bananen en plantages naar een lokale rum stokerij.

Tarrafal: Een paradijselijke en authentieke Kaapverdische ervaring

Op het Kaapverdische eiland Santiago ligt een verborgen juweeltje genaamd Tarrafal. Dit pittoreske vissersdorpje, gelegen aan de noordwestkust, staat bekend om zijn adembenemende witte zandstrand en kristalheldere water. Tarrafal biedt bezoekers een ontspannen en rustige sfeer, ver weg van de drukte van het dagelijks leven.

Luchtfoto van het strand in Tarrafel. Het strand in Tarrafel is klaar om ontdekt te worden.

Het strand van Tarrafal strekt zich uit over een lengte van ongeveer een kilometer en wordt omzoomd door wuivende palmbomen. Het turkooizen water nodigt uit tot zwemmen, snorkelen en andere wateractiviteiten. Langs de kustlijn vindt men diverse gezellige bars en restaurants waar men kan genieten van verse vis en traditionele Kaapverdische gerechten.

Tarrafal is de ideale bestemming voor wie op zoek is naar rust, ontspanning en een authentieke Kaapverdische ervaring. Met zijn prachtige strand, vriendelijke locals en heerlijke keuken is Tarrafal een must-visit tijdens uw verblijf op Santiago.

Ervaar het Tarrafal concentratie kamp: een duistere bladzijde uit Portugals geschiedenis.

Opgericht in 1936, bevind zich net even buiten Tarrafal een plaats waar de donkerste kanten van de Portugese gescheidenis aan het licht gekomen zijn. Deze locatie, strategisch gekozen om getuigenissen te voorkomen, werd gebruikt om Portugese en Afrikaanse politieke en sociale tegenstanders van Salazars dictatuur te breken - fysiek, psychologisch en sociaal. Want in de hitte, zonder veel water en afgezonderd van iedereen, werden gedetineerden onder onmenselijke omstandigheden gevangen gehouden.

Wist je dat?

Oppervlakte vergelijk Nederland - Kaapverdië.
 • Het Kaapverdische zeegebied bijna 1,5 keer zo groot is als Nederland!
 • Kaapverdië 2 eilanden heeft met All Inclusive resorts?
 • Kaapverdië 3 Nederlandse vliegbestemmingen heeft?
 • Kaapverdië 4 uur meer zonuren heeft?
 • Het 7 uur vliegen is naar Kaapverdië?

Meer over Kaapverdië

Weer verwachting:

Huidig weer in Sal.

Dat wordt insmeren! Meer weer

Praktische en culturele reisgids met alle Kaapverdische hoogtepunten!

Reishandboek Kaapverdië

Reisboek Kaapverdië

Informatie & kopen

Bol logo
logo vakantie-kaaverdië