São Vicente met culturele hoofdstad van Kaap Verdië: Mindelo

Mindelo, of ook wel Cidade do Mindelo genoemd, is een mix van vele culturen geworden. Dit omdat de jarenlange opslag van kolen, stoomschepen van vele verschillende nationaliteiten aantrok. Wellicht daardoor is dit de geboorte plaats van veel literatuur en muziek(stromingen).

Kuststadje Mindelo op eiland São Vicente. laginha-beach in het kuststadje Mindelo op eiland São Vicente.

Hoogtepunten van Mindelo langs de baai Porto Grande.

De boulevard van Mindelo is een perfect startpunt voor een wandeling door het oude centrum. Aanraders om te bezoeken in de stad zijn:

 • De vismarkt: Mercado de Peixe. Dit open gebouw lijkt van de buitenkant bijna op een Chinese tempel.
 • Het overheidsgebouw uit 1874, Palácio do Povo geheten. Het heeft de allure van een luxe raderboot met vele witte gedraaide palen.
 • De overdekte markthal "Mercado municipal" die een prachtige gevel heeft.
 • De Torre de Belem, een stoer gebouw, met een uitkijktoren en robuuste kantelen.
 • De rooms-katholieke kerk uit 1862 dat mooi tussen vele palmbomen staat. De naam van de kerk: "Onze vrouw van het licht kathedraal".
 • Het gebouw met prachtige ronde hoeken, Nationaal instituut voor ontwerp en kunst: Centro Nacional de Artesanato e Design.
 • Trots van de stadbewoners: Het stadion Estádio Municipal Adérito Sena.

 • Mindelo Monte Cara (wat berg met het gezicht betekend) op de achtergrond.
 • Mindelo Panorama over havenstad Mindelo
 • Mindelo Stad tussen de bergen en een rijke cultuur.

Morna zangdiva Cesária Evora.

Kaapverdische blues is ook wel bekend onder de naam Morna. Het is een aftakking van de muziekstroming Fado uit Portugal. De bekendste traditionele Morna zangeres is geboren op Sao Vicente in de stad Mindelo.

Het is Cesária Evora, ook wel "Queen of Morna" genoemd. Ze is overleden op 17 december 2011. Cesária trad vaak op zonder schoenen en zong vooral in het Creools. Beluister maar eens haar afspeellijst op Spotify. In de jaren 80 brak ze wereldwijd door en won een Grammy award in 2004. Het vliegveld op São Vicente in 2012 omgedoopt tot Cesária Evora Airport.

Bankbiljet met Cesária Évora. 2000 Escudos bankbiljet met zangeres Cesária Évora.

Wat te doen in Sao Vicente?

Sao Vicente is niet de typische plek voor een strandvakantie zoals Sal of Boa Vista dat is. En toch heeft het eiland prachtige stranden.Soms liggen ze nabij de dorpjes op het eiland, en soms wat moeilijker te bereiken.

Mindelo staat te boek als culturele hoofdstad. Bezoekers waarderen de live bandjes die hier het nachtleven opvrolijken op hun hele eigen manier.

Carnaval vieren

Carnaval word meestal eind februari/ begin maart gevierd, en ook 13 februari is de kleurrijke optocht weer door de straten van Mindelo getrokken. Voor de aankomende jaren valt het op:

 • 2025: 4 maart
 • 2026: 17 februari

Hoogtepunten van het gezellige carnavalsfeest in Mindelo

De Mandingas uit Gambia en Senegal. Verkleed als krijgers van etnische groepen vormen ze een prachtig spektakel. Deze Mandinga parades starten al vanaf zondagen in begin januari.

De parades van de Muziek groepen als Mindel Fantasy en vele scholen die meedoen. Ze beginnen er vrijdag voorafgaand aan de carnavals dag al mee. Allemaal als warmup voor de officiële parade en de Samba tropical op zondag.

Bewonder de prachtige carnaval kledij en paradewagens. Het is gewoonweg adembenemend hoe met kleine budgetten zo veel moois gemaakt krijgt.

Feesten, evenementen en partijen bijwonen: Mindelonezen weten heel goed hoe een feestje te bouwen. Van vrijdag tot zondag is er overal feest en wil je meedoen, probeer dan (zeker voor zondag) op tijd een kaartje te krijgen.

Mansa floating hub aan de boulevard van Mindelo

De nieuwe haven Pont d`Agua ligt naast het luxueuze hotel Pont dAgua en aan de andere kant de Mansa Floating Hub. Dit is een prachtig drijvend cultureel en creatief platform waar ook vele muziekevenementen gehouden worden. 's Avonds is het platform vaak kleurrijk verlicht. De vorm is gebaseerd op driehoeken die in zowel het kleurrijke raamwerk, als in de vorm van de drie drijvende gebouwen terug te vinden zijn.

Wist je dat?

Oppervlakte vergelijk Nederland - Kaapverdië.
 • Het Kaapverdische zeegebied bijna 1,5 keer zo groot is als Nederland!
 • Kaapverdië 2 eilanden heeft met All Inclusive resorts?
 • Kaapverdië 3 Nederlandse vliegbestemmingen heeft?
 • Kaapverdië 4 uur meer zonuren heeft?
 • Het 7 uur vliegen is naar Kaapverdië?

Meer over Kaapverdië

Weer verwachting:

Huidig weer in Sal.

Dat wordt insmeren! Meer weer

Praktische en culturele reisgids met alle Kaapverdische hoogtepunten!

Reishandboek Kaapverdië

Reisboek Kaapverdië

Informatie & kopen

Bol logo
logo vakantie-kaaverdië