Wat is de beste reistijd voor Kaapverdië?

Kaapverdië heeft het hele jaar door een aangename temperatuur. Gemiddeld is er altijd minder regen als bij ons! Surfers, kunnen het hele jaar genieten, met iets meer wind vanaf december tot juni.

Is Kaapverdië een winterzonbestemming?

Er wordt over Kaapverdië eigenlijk alleen gesproken van winterzon of winterzonbestemming door de vakantie industrie. Het klopt dat het aantal zonuren en de temperatuur aangenaam hoog zijn in de winter, maar Kaapverdië heeft het hele jaar door een aangename temperatuur!

Wist je dat tussen de zomer- en wintermaanden gemiddeld maar 6 °C verschil zit in Kaapverdië? In de zomer is dit 30 °C, in de winter 24 °C gemiddeld. Je kan daarom dus eigenlijk niet spreken van alleen maar een "winterzon" bestemming.

Huidig weer in Sal.

Weersvoorspelling voor de aankomende dagen op Sal.

De klimaatverschillen tussen de verschillende eilanden, liggen niet heel ver uiteen.

Klimaat temperatuur en zonuren in Kaapverdië

In west Europa zit er een flink temperatuurverschil tussen de winter- en zomerperiode. De winters in Kaapverdië zijn niet of nauwelijks anders dan de zomers.

In ° Celsius Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max. gemid. 24,9 25,1 25,8 25,9 26,6 27,3 28,2 29,4 29,9 29,5 28,2 26.3
Min. gemid. 19,4 19,1 19,3 19,8 20,6 21,6 22,7 23,9 24,5 23,8 22,6 20,9
Zonuren 7 8 9 10 10 9 7 7 7 8 8 7
Zeewatertemp 25 24 22 23 22 23 24 26 27 27 27 25

Tabel gemiddelden klimaat Kaapverdië (bron: Instituto Nacional de Meteorologia e Geofísica)

Hoeveel uren schijnt de zon in Kaapverdië?

In Nederland en België schijnt de zon gemiddeld 4 uur per dag. Zo'n 2 uurtjes in december en 6 uur in juni. In Kaapverdië schijnt de zon het hele jaar door ruim 8 uur per dag. Het gemiddelde van Boa Vista en Sal ligt zelfs nog iets hoger.

Zeewatertemperatuur

Ook de temperatuur van het zeewater schommelt aanzienlijk minder als in Nederland. In België en Nederland ligt de zee temperatuur in de winter rond de 4 °C, en in de zomer rond de 20 °C. In Kaapverdië is dat respectievelijk 22 °C en 27 °C.

Waait het hard op Kaapverdië?

Voor zowel de zonaanbidders als de surfers is het belangrijk de wind in ogenschouw te nemen. Er staat in Kaapverdië vaak wel een zeebries die uit noordoostelijke richting komt. De wind heeft door de Harmattan vanaf december tot april een gemiddelde windkracht van 4-5. Vanaf juli windkracht is dit 3-4. Aan de noord- en oost kuststroken van de eilanden, kan je hier 1 bij optellen. In de "binnenlanden" en aan de zuidwestelijke gebieden mag je daar vaak 1 vanaf halen.

Grafiek maandelijkse gemiddelde windsnelheid (km/uur).

Grafiek maandelijkse gemiddelde windsnelheid (km/uur).(Bron: Instituto Nacional de Meteorologia e Geofísica.)

Windsnelheid (km/uur) Benaming kracht
0-1 stil 0
1-5 zwak 1
6-11 zwak 2
12-19 matig 3
20-28 matig 4
29-38 vrij krachtig 5
39-49 krachtig 6

Tabel schaal van Beaufort

Wind en gevoelstemperatuur in Kaapverdië.

Er zijn behalve wel of geen zon vele andere factoren belangrijk om een aangename temperatuur te ervaren. Wist je dat bijvoorbeeld wind en vochtigheid ook invloed uitoefenen op de gevoelstemperatuur?

Gevoelstemperatuur.

Het is wellicht het beste te kijken naar de gevoelstemperatuur die er heerst in Kaapverdië. Gevoelstemperatuur, of de Engelse term "windchillfactor" is een formule die de gevoelstemperatuur op je huid berekend. Het laat zien dat, met name bij hogere windsnelheden, grote verschillen vertoond worden.

Deze zogenaamde formule van Siple wordt vaak uitgevoerd bij temperaturen onder de 10° Celsius, om het gevaar voor onderkoeling te berekenen. Hier gebruiken we het om te laten zien dat er in Kaapverdië een ideale mix is van warmte op je huid door zon en omgevingstemperatuur enerzijds. Terwijl anderzijds het relatief droge windje de overtollige warmte weer opneemt.

T gevoel (°C) = 33 + (T lucht - 33)*(0.474 + 0.454√(v)-0.0454.v)

T = Temperatuur in ° Celsius
V = Windsnelheid in Kilometer per uur.

Gemiddelden middagtemperatuur en gevoelstemperatuur Kaapverdië.

Grafiek gemiddelde maximale- en gevoelstemperatuur in Kaapverdië.

Gevoelstemperatuur + zon

Onderkoeling op land is niet van toepassing op de eilanden van Kaapverdië. Wel dat je rekening mag houden met een windkracht van 2 t/m 6. Daarmee ligt de gevoelstemperatuur een paar graden lager dan de werkelijke temperatuur. Dit zijn voor velen de perfecte omstandigheden bij een temperatuur van 24 tot 30 graden.

Ideaal voor activiteiten en zonnen.

Zonneschijn wordt niet meegerekend in de berekening van de gevoelstemperatuur. Maar de zonneschijn op je blote lichaam verwarmt uiteraard ook mee. De mix van deze klimaatomstandigheden, maken Kaapverdië ideaal als vakantieadres. En dit zowel tijdens het zonnen, alsook met activiteiten als (wind)surfen.

Relatieve Luchtvochtigheid

Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren. We hebben het dan vaak over schrale, droge lucht of een broeierige hitte. Gelukkig blijft het in Kaapverdië vrijwel het hele jaar binnen de aangename grenzen.

Onder invloed van de Harmattan wind komende uit de Saharawoestijn, word de lucht tussen november en april iets of wat droger en waait het ook wat harder.

Grafiek langjarig gemiddelde luchtvochtigheid Kaapverdië (1981 – 2010) en ter vergelijk Nederland (1971 - 2000). (Bron: Instituto Nacional de Meteorologia e Geofísica en het KNMI.)

Is er kans op orkanen in Kaapverdië?

Kaapverdië kent eigenlijk nauwelijks historie met orkanen. De enige en uiterst zeldzame orkaan die in de laatste 100 jaar voorbijkwam, is de orkaan Fred. Ze was ook de eerste orkaan in de buurt van Kaapverdië, die met de weersatelliet te volgen was.

Orkaan Fred

Fred verplaatste zich als de kleinste categorie 1 orkaan langs de bovenwindse eilanden van Kaapverdië. Daar veroorzaakte die lichte tot matige schade aan huizen, wegen en bouwgrond. Wel was er veel schade door het water van de zware regenval. Er zijn in Kaapverdië geen slachtoffers gevallen door deze orkaan. De regen heeft trouwens ook een positief effect gehad. Zo waren de opgedroogde watervoorraden weer bijgevuld, en konden de landbouwgronden weer lange tijd geïrrigeerd worden.

Wat zijn Kaapverdische orkanen?

Orkanen ontstaan zwak en worden langzaam sterker naarmate ze zich verplaatsen over de oceaan richting het westen. Het National Hurrican Center in Amerika volgt deze verplaatsingen op de voet. Eén van de 3 "kraamkamers" van deze winden bevindt zich in de wateren rond Kaapverdië en worden dan in westelijke richting gevolgd tot aan de andere kant van de oceaan. Door hun ontstaan gebied, worden ze soms ook we Kaapverdische orkanen genoemd.

Neerslag overzicht Kaapverdië

Kaapverdië heeft als gevolg van de droge Harmattan wind vanuit de west Afrikaanse kust erg weinig regenval.

De Archipel is daarom droog te noemen tijdens grote delen van het jaar. Zelfs tijdens de Moesson, ("natte" periode in Augustus - Oktober) regent het er vaak nog maar half zoveel als in Nederland.

Er zit wel enig verschil in het gemiddelde per eiland. In de binnenlanden van bijvoorbeeld het groene eiland Santiago vindt dan ook landbouw plaats. Echt grote verschillen zien we eigenlijk pas als we Kaapverdië vergelijken met de neerslag jaargemiddelden in Nederland.

Grafiek gemiddelde neerslag Nederland - Kaapverdië. (Bron: Instituto Nacional de Meteorologia e Geofísica en het KNMI.)

Wist je dat?

Oppervlakte vergelijk Nederland - Kaapverdië.
  • Het Kaapverdische zeegebied bijna 1,5 keer zo groot is als Nederland!
  • Kaapverdië 2 eilanden heeft met All Inclusive resorts?
  • Kaapverdië 3 Nederlandse vliegbestemmingen heeft?
  • Kaapverdië 4 uur meer zonuren heeft?
  • Het 7 uur vliegen is naar Kaapverdië?

Meer over Kaapverdië

Weer verwachting:

Huidig weer in Sal.

Dat wordt insmeren! Meer weer

Praktische en culturele reisgids met alle Kaapverdische hoogtepunten!

Reishandboek Kaapverdië

Reisboek Kaapverdië

Informatie & kopen

Bol logo
logo vakantie-kaaverdië