Waar ligt Kaapverdië?

De Kaapverdische eilanden liggen in de Atlantische oceaan op 575 tot 860 km uit de kust van de Senegalese hoofdstad Dakar. Zo'n 1650 KM ten noorden van de evenaar.

Hoe groot is Kaapverdië?

De Kaapverdische archipel kent 16 eilanden, 9 bewoonde, en 7 onbewoonde kleinere eilandjes.

Oppervlakte Kaapverdië

De 9 grotere eilanden variëren enorm in oppervlakte. Zo is het eiland Brava 35 km² groot, terwijl het grootste Kaapverdische eiland Santiago, 900 km² telt. Vergelijk dit een met bijvoorbeeld Texel dat 163 km² groot is.

Luchtfoto van een van de onbewoonde eilanden van Kaapverdië: Santa Luzia. Luchtfoto van één van de onbewoonde eilanden van Kaapverdië: Santa Luzia.

Tel je alle Kaapverdische eilanden bij elkaar op, kom je uit op een oppervlakte van 4033 km². Tel je hierbij het Kaapverdische zeegebied op, dan zit je op een totaal van 57.500 km². In vergelijk: Nederland is 41.500 km² en België 30.500 km².

Oppervlakte vergelijk Nederland - Kaapverdië.

Vergelijking van oppervlakte tussen Nederland en de Kaapverdische eilanden.

Op vakantie, profiteer je door de ligging van Kaapverdië altijd van mild warme temperaturen en vele zonuren.

Riu Palace Santa Maria

All Inclusive

2021 gebouwd

Meer informatie

Kaart Kaapverdië

De afstand tussen Amsterdam en Kaapverdië bedraagt zo'n 4800km. Het is daarmee ongeveer 7 uur vliegen naar Sao Vicente, Boa Vista of Sal. Door haar ligging niet ver van de Evenaar, hebben ze in de winter 6 uur meer zonuren per dag!

Historisch gezien zijn ze altijd een belangrijk tussenpunt geweest voor trans-Atlantische routes. Vroeger met name de zeehavens in Praia en Mindelo maar de laatste jaren ook als tussenstop voor vliegverkeer. Nu kan je er met een snelle vlucht zonder tussenstops al naartoe.

Geologie Kaapverdië

Kaapverdië is waarschijnlijk ontstaan 5 - 34 miljoen jaar geleden. De oudste eilanden van de archipel zijn Sal en Boa Vista. En het jongste eiland Fogo, dat nog steeds een hotspot is met vulkanische activiteit.

De geboorte van Kaapverdië

Kaapverdië ligt op de Afrikaanse continentale plaat. Deze tectonische plaat ligt in verhouding tot andere platen redelijk stabiel. Daarom vermoed men, dat de aanwezigheid van een mantelpluim of ander diep aardmantel proces, de oorzaak is van de seismische activiteit. Lichte aardschokken komen nog steeds voor op de westelijke eilanden Fogo, Brava en Santo Antão.

Mantelpluimen zijn hete “paddenstoel wolken” van magma die opstijgen vanuit de diepe aarde. Als deze de onderkant van de platen raken en uitwaaieren, dan verzwakken ze de plaat en breken of perforeren deze. Hierdoor ontstaat vulkanisme met als gevolg de creatie van bergen, en in dit geval, de Kaapverdische archipel.

Stollingsgesteenten

Een opvallend kenmerk, is dat er op tenminste 5 eilanden in de archipel zowel bij intrusief als extrusief gesteente voorkomen. Intrusieve stenen zijn gekristalliseerd onder de aardkorst (van magma). Extrusive gesteenten zijn gevormd na een uitbarsting (van lava) boven de aardkorst. Door deze unieke vulkanische eigenschappen en landschappen, hebben Fogo en Maio de UNESCO wereldbiosfeer reservaat status gekregen.

Macaronesië

De eilanden van Kaapverdië zijn van vulkanische oorsprong en behoren tot een grotere groep van eilanden in de oostelijke Atlantische Oceaan. Samen met de archipels en eilanden als de Azoren, Canarische eilanden, Madeira en Ilhas Selvagens (een kleine Portugese eilandengroep ten noorden van de Canarische eilanden) vormen ze het Macaronesië (uit het Grieks: gelukzalige eilanden).

Ondanks de grote onderlinge afstanden tussen de eilanden van Macaronesië hebben ze opvallend veel gemeen voor wat betreft de planten- en dierenwereld.

Wist je dat?

Oppervlakte vergelijk Nederland - Kaapverdië.
  • Het Kaapverdische zeegebied bijna 1,5 keer zo groot is als Nederland!
  • Kaapverdië 2 eilanden heeft met All Inclusive resorts?
  • Kaapverdië 3 Nederlandse vliegbestemmingen heeft?
  • Kaapverdië 4 uur meer zonuren heeft?
  • Het 7 uur vliegen is naar Kaapverdië?

Meer over Kaapverdië

Weer verwachting:

Huidig weer in Sal.

Dat wordt insmeren! Meer weer

logo vakantie-kaaverdië