Het Kaapverdische eiland Sal

Sal (zout) noemt men wat mij betreft beter Sol (zon). Het heeft namelijk de meeste zonuren van de archipel. Terwijl de zoutproductie alleen nog mondjesmaat wordt uitgevoerd. Verder heeft het aan beide zijden van het eiland lange witte stranden. Na onze strandwandeling gaan we verse kreeft eten in het gezellige dorp Santa Maria. Aan luxe en gezelligheid en activiteiten geen gebrek hier. Sal is beroemd bij (kite)surfers. In de straten van Santa Maria zijn massagesalons, barretjes met vele open terrassen en vele kleurrijke shops. Hier vind je vele accommodaties, hotels en een aantal luxe all-inclusive resorts. Ze liggen op nog geen 30 minuten rijden van het vliegveld.

Strandwandeling en fietstocht

Schoenen en sokken uit om even het zand tussen je tenen te voelen. Na een heerlijke strandwandeling over de verlaten stranden van Sal, zijn we heerlijk uitgewaaid.

Strandwandeling Sal In het zuiden van Sal zijn de stranden heerlijk. De geluiden van de branding vormen ons prachtige verhaal van vanmiddag.

Tip:Neem je stevige wandelschoenen wel mee als je van plan bent een lange strandwandeling te maken. Met blote voeten of slippers over de rotspartijen -die je ongetwijfeld tegen gaat komen- is geen pretje.

Later gaan we een fietstocht maken en huren we daarvoor een electrische fatbike zodat we door de duinen kunnen fietsen.

Rotsen in de zee De brede zandstranden van kaapverdië zijn afgewisseld met rotspartijen waarvan je de lava patronen en de eeuwen lange erosie mooi kan zien. Dit is een rotspartij aan de oostkust van Sal, met 2 natuurlijke bogen, alsof er een reusachtige hand in het water grijpt. 😀

Geologie en Oriëntatie

Sal is geologisch gezien het oudste eiland van Kaapverdië. Het eiland is relatief vlak, en heeft maar 3 bergen boven de 200m en. Door het hoge aantal zonuren, lage regenval en zeewind, groeit er op het eiland niet veel groen. In de plaats daarvan zie je op het eiland veel roodbruin en donkere vulkanische rotsenpartijen. Altijd omzoomt met de lichtere zandgronden zoals de duinen en stranden. Het eiland is zo’n kleine 30 km lang en heeft een oppervlakte van 215 km².

Zuid-Sal

Het zuidelijke deel van Sal is gemiddeld 4 km breed en vlak te noemen. Hier vind je mooie stranden en in het zuiden het vissers plaatsje Santa Maria met winkeltjes, barretjes en restaurants. Aan de oost kust vind je de Costa Fragata. Deze grote baai is door zijn ligging het Mekka voor kitesurfers. Rechts op de foto de zuidpunt van Sal. Hier staat de witte vuurtoren Farol da Sino op het uitgestrekte strandzand.

Luchtfoto zuid Sal

Zuidelijk Sal: Luxe resorts op de voorgrond, en daarachter de zout pannen. Santa Maria ligt daar weer rechts van.

De zuidpunt van Sal, Farol da Sinó

Vuurtoren Farol da Sino op de zuidpunt van Sal.

Noord-Sal

In het noorden is het eiland een stuk breder. De hoofdweg verbindt het havenstadje Palmeira en hoofdstad Espargos in het midden. Volg je de weg verder ga je via het vliegveld en Mudeira naar Santa Maria. Dit is een ritje van zo'n 40 minuten.

Er zijn 6 bergen op Sal:

 • Monte Grande 406 m
 • Rocha de Salina 280 m
 • Monte Leste 263 m
 • Cagarral 173 m
 • Rabo de Junco of Monte Leão 165 m
 • Monte Curral 109 m

Monte Leste

De Monte Leste in Sal, duidelijk is te zien hoe het donkere vulkanische gesteente afsteekt tegen de witgele zandgronden.

Wist je dat?

Oppervlakte vergelijk Nederland - Kaapverdië.
 • Het Kaapverdische zeegebied bijna 1,5 keer zo groot is als Nederland!
 • Kaapverdië 2 eilanden heeft met All Inclusive resorts?
 • Kaapverdië 3 Nederlandse vliegbestemmingen heeft?
 • Kaapverdië 4 uur meer zonuren heeft?
 • Het 7 uur vliegen is naar Kaapverdië?

Meer over Kaapverdië

Weer verwachting:

Huidig weer in Sal.

Dat wordt insmeren! Meer weer

Praktische en culturele reisgids met alle Kaapverdische hoogtepunten!

Reishandboek Kaapverdië

Reisboek Kaapverdië

Informatie & kopen

Bol logo
logo vakantie-kaaverdië