Bezienswaardigheden op het Eiland Sal

Er zijn op het overzichtelijke eiland Sal, een aantal bezienswaardigheden, die je eigenlijk niet mag missen.

De maagdelijke stranden van de Costa frigata, die een bezoek alleen al waard is om de duinen en stranden is Kite Beach. Een waar Mekka voor de kite- wind en planksurfers. Zelfs als je zelf niet surft, kijk je hier je ogen uit naar de spectaculaire (lucht)acrobatiek.

Zoutpannen in de krater Salinas.

Wellicht de meest unieke plek op het hele eiland, die tevens een rijke historie heeft, is de krater Salinas.

Bij aankomst, zie je eerst het verlaten zoutmijn gehuchje Pedra de Lume. Hier ligt nog een verroest schip langs het pad, en start de verweerde katrolbaan die de krater in loopt. De kraterrand heeft een omtrek van 4 km en is tussen de 20 en 150 meter hoog. De bodem ligt 3 meter onder de zeespiegel, en daardoor dringt er langzaam zoutwater in de krater. Via een tunnel door de kraterwand, loop je de krater in en ontvouwt zich een spectaculair panorama.

Zoutpannen in de krater bij Pedra de Lume. Zoutpannen in de krater bij Pedra de Lume.

In de krater kan je ook zwemmen, of liever: drijven. Het zoutgehalte is ruim 20x hoger als in de Dode Zee! Er zijn douches alsook een kleine spa aanwezig.

Tip: Het hoge zoutgehalte van dit water kan in je ogen prikken. Lig je op het water, spat dan niet te veel en spoel je haar goed uit na je zoutbad.

Santa Maria

Santa Maria is de grootste plaats op het eiland Sal. Het heeft een grote keuze aan winkeltjes, restaurants, barretjes. Veel toeristen laten zich er masseren, of flaneren op en neer langs de kleding- en souvenirwinkels.

In het centrum kan je ook naar de iconische pier komen. Hier is het vaak gezellig druk: Gekleurde vissersbootjes liggen in een weide omtrek op het strand, of voor anker in de zee. Op de pier staan vissers met hengels, en liggen de netten "uitgevist" op de pier.

Santa Maria pier Op de Santa Maria pier is altijd levendigheid.

Naast de pier spelen kinderen vaak een potje voetbal, en wanen zich een profspeler van Sporting Clube da Praia bijgenaamd de Leões (NL: Leeuwen). In de warme middaguurtjes wordt de pier door de kinderen omgetoverd tot een waar zwemparadijs.

Palmeira

Het schilderachtige Palmeira ligt aan de westkust van Sal. Aan de noordzijde van een beschutte baai. Lieflijk liggen het kleurrijke kerkje en barretje aan de kleine haven.

Palmeira haven. In Palmeira haven vertrekt ook de veer naar eilanden als Boa Vista.

Van hieruit vertrekken boottochten op zee. Zoals de catamarantocht alsook de walvis en dolfijnen tochten.

Blauwe oog van Buracona

Buracona ligt aan de noordwest kust van Sal. Hier bestaat de kustlijn uit grillige lavagesteente, en de ruige inhammen en gaten bij Buracona geven spectaculaire beelden.

Vanuit het bezoekerscentrum met café, kan je het pad volgen dat je om en bij de klotsende en beukende oceaan brengt. Of kijk je even over de rand van een donker gat dat 10 meter diep is? Zijn je ogen gewend aan het donker, zie je het licht vanuit het water, blauw weerkaatsen op de rotsige lava wanden van de grot. In deze grot kan je ook duiken, en staat beter bekend onder de naam het Blauwe Oog.

Haaien spotten in Shark bay

Stap in het water met jonge haaien. De jonkies zijn nieuwsgierig en zwemmen soms tegen je benen aan! 30 meter verderop, waar het diepere water begint, zie je de rugvinnen van de volwassenen. Deze zachtaardige citroenhaaien kunnen wel tot 100 kg wegen.

Baby haaien op Sal. Baby citroenhaaien op Sal.

Tip:Neem stevige waterschoenen mee met harde zolen zoals bv crocks: De bodem is rotsachtig en heeft soms scherpe punten en randen!

Viveiro Botanical Garden

Viveiro Botanical Garden ligt even ten noorden van Santa Maria, en heeft behalve vele uitheemse plantensoorten ook opvang voor (exotische) dieren.

Al het groen om je heen doet je even vergeten, dat je in op een relatief droog eiland zit. Er zijn leuke zitjes en je kan er een korte relaxte wandeling maken.

Wist je dat?

Oppervlakte vergelijk Nederland - Kaapverdië.
  • Het Kaapverdische zeegebied bijna 1,5 keer zo groot is als Nederland!
  • Kaapverdië 2 eilanden heeft met All Inclusive resorts?
  • Kaapverdië 3 Nederlandse vliegbestemmingen heeft?
  • Kaapverdië 4 uur meer zonuren heeft?
  • Het 7 uur vliegen is naar Kaapverdië?

Meer over Kaapverdië

Weer verwachting:

Huidig weer in Sal.

Dat wordt insmeren! Meer weer

logo vakantie-kaaverdië