Eten en drinken in Kaapverdië

De Kaapverdische keuken heeft zich door de moeizame productie van voedsel niet echt onderscheiden met culinaire bijzonderheden. Toch bestaat er een nationale hartige stoofpot, Cachupa geheten. Het bevat mais, bonen, zoete aardappelen, cassave en verse kruiden als koreander.

Cachupa pobre & Cachupa rica

Cachupa's kennen op elk eiland weer een andere variatie, maar je kan wel 2 soorten onderscheiden: "Cachupa rica" (Cachupa voor de rijken) en "Cachupa pobre" (Cachupa voor de armen).

Cachupa Pobre wordt vaak aangevuld met groente, veel ui en verse koreander.

Cachupa Rica heeft daarnaast nog vaak kip en/ of chorizo worst. Soms wordt het vlees gemixt met ander vlees en/of vis.

Cachupa Rica Cachupa Rica, zoals hier geserveerd in Kaapverdië. Heerlijk met Chorizo, varkensvlees en kip. Maar de visvariant is ook smullen!!

Cachupa Frita is de opgebakken variant die zelfs `s morgens met een gebakken eitje gegeten wordt. Vaak van de restjes van de vorige dag.

Vis

Een gebakken moot tonijn wordt vaak als 2e nationale gerecht gezien. Verschillende soorten vers lijn gevangen vis als marlijn, baars, zwaardvis en wahoo staan ook op het Kaapverdiaanse menu. Octopus wordt versneden in verse salades. Een aantal maanden per jaar mag er naar verse kreeft gevist worden.

Kreeft eten in het Lobstar restaurant aan de pier in Santa Maria.

Bij het Lobstar restaurant, pal aan de gezellige pier in Santa Maria, staat heerlijke verse kreeft met Cachupa op het menu.

Eten op je accommodatie

Er zijn in de loop der tijd vele soorten restaurants met een keuken uit verre oorden. In Kaapverdië is het al niet anders: Zelfs in de resorts en hotels hebben ze tegenwoordig verschillende gerechten uit alle windstreken. Van de Italiaanse keuken, tot de Japanse keuken. Van gerechten uit de Franse keuken of een schnitzel met friet.

Teppanyaki is altijd weer een gezellig avondje uit, en geweldig lekker! Teppanyaki is altijd weer een gezellig avondje uit, en geweldig lekker! Hier apart geboekt op het All Inclusive resort.

Deze, en meer internationale keuken gerechten zijn vaak zelfs al beschikbaar aan het buffet bij de All Inclusive resorts.

Maar wat houdt "All Inclusive" nu eigenlijk in? En wat zijn de verschillen met bijvoorbeeld logies, of halfpension? We zetten het even op een rijtje voor je.

Wat betekend All Inclusive? (AI)

Bij All Inclusive is al het eten en drinken inbegrepen en betaald bij je boeking. Veelal worden de maaltijden in buffet vorm gegeten waarbij uitgebreide keuze centraal staat. Een nieuwe en opkomende tendens is dat je ook één of meerdere reserveringen per week kan maken bij één van de aanwezige à la carte thema restaurants.

Bij de prachtig aangelegde zwembaden of tuinen vind je knusse barretjes en eetgelegenheden. Een extra kopje koffie, frisdrank of een biertje is hier geen probleem. Bij het inchecken in het hotel krijg je een armbandje of ID-kaartje dat aangeeft of je er gast bent. All Inclusive wordt afgekort met AI.

Voordelen van All Inclusive.

 • Bij een All Inclusive resort of hotel hoef je eigenlijk nergens meer aan te denken. Zelfs drankjes en tussendoortjes kan je zonder problemen krijgen.
 • Vanaf bepaalde tijden, worden ook lokale alcoholische dranken en cocktails aangeboden bij je All Inclusive arrangement.
 • Zonder een portemonnee of geld op zak geeft voor veel mensen toch een bevrijdend gevoel. En wel zo makkelijk in je zwembroek of bikini!
 • Je weet precies wat je kosten zijn voor deze vakantie met All Inclusive en dus geen onverwachte uitgaven!

De nadelen van All Inclusive.

 • De maaltijd keuze blijft beperkt tot de culinaire mogelijkheden op het resort zelf. Als je bijvoorbeeld kiest voor halfpension, kan je lokale restaurants gaan bezoeken voor je lunch.
 • De merken van de dranken als frisdrank, wijn en bier worden bepaald door het resort. Mocht je bijvoorbeeld de wijn niet lekker vinden, zal je misschien opteren voor een ander drankje, of -tegen betaling- een exclusiever merk kiezen. Wil je dit absoluut niet, kan je kiezen volpension of halfpension te nemen. De drank koop je in die gevallen los.

Wat betekend volpension (VP)?

Bij volpension heb je het ontbijt, lunch en het diner inclusief. Het wordt vaak afgekort met VP. Je ontbijt en lunch in buffet vorm terwijl je net als bij HP het diner óf à la carte, óf in buffet vorm is. Net als bij HP, zal je vaak de drank tijdens het diner apart af moeten rekenen.

Voordelen van volpension.

Sommige resorts hebben prachtige tuinen/ zwembaden en veel vertier voor jong en oud. Blijf je in deze hotel tuinen, is het wel zo luxe, dat je al je maaltijden al geregeld hebt. Voor zonaanbidders is VP erg praktisch. Ook als je van plan bent alleen korte uitstapjes wil maken kan je dit tussen de maaltijden doen. Een groot voordeel van VP, is dat je voor vertrek al een goede inschatting kan maken wat je reis gaat kosten.

Wat betekend halfpension (HP)?

Boek je met halfpension heb je zowel het ontbijt, als het avondeten inclusief. Hotels en resorts hebben vaak een eigen restaurant. Het ontbijt en avondeten zit daarom vaak als aanbieding inbegrepen bij je boeking. Het drinken tijdens het diner valt er vrijwel nooit onder. Als afkorting wordt vaak HP gebruikt.

Voordelen van halfpension.

Deze mix van eten op je accommodatie en het overslaan van je lunch geeft je de vertrouwdheid van op tijd eten, terwijl je toch makkelijk een flink aantal uren eropuit kan trekken die dag. Verder weet je vaak van tevoren al wat je krijgt in bijvoorbeeld buffetvorm of een aantal gangen, wat voor veel mensen een goede geruststelling kan zijn. Drank kan je tijdens je diner uit meerdere (alcoholische) dranken van verschillende merken tegen betaling kiezen.

Wat betekend logies met ontbijt (LO)?

Logies met ontbijt wordt ook wel afgekort met LO. Het betekent dat je accommodatie inclusief volledig ontbijt is.

Voordelen van logies met ontbijt.

Met LO kan je met een goede maag fundering aan je dag beginnen en kan je daarna op pad zolang je wil. Ideaal als je van plan bent om dagtripjes te maken.

Wat betekend logies (LG)?

Heb je je accommodatie geboekt op basis van logies, betekent dit dat je alleen de overnachting hebt geboekt. Eten en drinken zit hier dus niet bij. Logies wordt ook wel afgekort met LG.

Voordelen van logies.

Het voordeel van LG is dat je wat avontuurlijker op pad kan gaan om de lokale cuisine te gaan ontdekken. Ideaal als je accommodatie dicht bij de bewoonde wereld ligt. Verder hoef je geen rekening te houden met de openingstijden van het restaurant. Uiteraard valt de prijs lager uit dan de andere opties met eten en drinken.

Overzicht halfpension, logies, volpension en All Inclusive.

Tabel eten en drinken in een hotel.

Inclusief? LG LO HP VP AI
ontbijt
lunch
diner
drank dag
alcohol *

* Alcoholische lokale dranken vaak alleen beschikbaar tijdens openingstijden bars.

Wist je dat?

Oppervlakte vergelijk Nederland - Kaapverdië.
 • Het Kaapverdische zeegebied bijna 1,5 keer zo groot is als Nederland!
 • Kaapverdië 2 eilanden heeft met All Inclusive resorts?
 • Kaapverdië 3 Nederlandse vliegbestemmingen heeft?
 • Kaapverdië 4 uur meer zonuren heeft?
 • Het 7 uur vliegen is naar Kaapverdië?

Meer over Kaapverdië

Weer verwachting:

Huidig weer in Sal.

Dat wordt insmeren! Meer weer

Praktische en culturele reisgids met alle Kaapverdische hoogtepunten!

Reishandboek Kaapverdië

Reisboek Kaapverdië

Informatie & kopen

Bol logo
logo vakantie-kaaverdië